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CERTIFICATE OF VOTE– Amendment to Town Charter, Part II, Section 2-4 Election 

 

 
                                                        
     Patricia E. Dzuris, CMC, CMMC 
      Town Clerk 

 
CERTIFICATE OF VOTE 

Amendment to Town Charter, Part II, Section 2-4 Election  
Town Meeting Member Election Process for Tie Votes 

ARTICLE 19, Fall Annual Town Meeting, October 18, 2021 
QUESTION 3, April 5, 2022 Annual Town Election 

 
I, Patricia E. Dzuris, Town Clerk of Chelmsford, Massachusetts, do hereby certify the following vote taken under 
Article 19 at the Fall Annual Town Meeting on Monday, October 18, 2021, held at the Chelmsford Senior Center, 
75 Groton Road, Chelmsford, MA 01863. The meeting was called to order at 7:30 PM by Moderator Jon H. 
Kurland.  There were 115 members present which satisfied a quorum requirement of 82. This filing is made 
pursuant to Chapter 43B section 12. 
 

 
ARTICLE 19.  To see if the Town will vote, pursuant to the provisions of Massachusetts General Laws Chapter 
43B, Section 10 and Section 7-1 of the Town Charter, to amend the Town Charter, Part II, Section 2-4  relative to 
Election, by amending the text in the second paragraph as follows: 
 
In the event of a tie vote in the office of town meeting member the town clerk shall, within seven days of the 
election, call all of the town meeting members of that precinct together at a convenient place notify elected town 
meeting members within that precinct of the vacancy. Under the supervision of the town clerk, any such tie shall 
then and there be broken by ballots cast by the elected town meeting members present participating. 
; or act in relation thereto. 

SUBMITTED BY:    Board of Registrars 
   Two-Thirds Vote 

MOTION UNDER ARTICLE 19.  I move that the Town, pursuant to the provisions of Massachusetts General 
Laws Chapter 43B, Section 10 and Section 7-1 of the Town Charter, amend the Town Charter, Part II, Section 2-4  
relative to Election, by amending the text in the second paragraph as follows: 
 
In the event of a tie vote in the office of town meeting member the town clerk shall, within seven days of the 
election, call all of the town meeting members of that precinct together at a convenient place notify elected town 
meeting members within that precinct of the vacancy. Under the supervision of the town clerk, any such tie shall 
then and there be broken by ballots cast by the elected town meeting members present participating. 
 

SUBMITTED BY:    Board of Registrars 
   Two-Thirds Vote 

Recommendations: 
Finance Committee: Unanimously recommends approval of Article 19.  
Select Board: Unanimously recommends approval of Article 19. 
The electronic voting devices registered the following votes: 
 
YES:   115  NO:  2 Abstentions:  0 
 
MOTION UNDER ARTICLE  19: Carries by two-thirds vote. 
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The Office of the Attorney General approved the article on January 20, 2022 and notice was posted on January 24, 
2022. The Charter amendment was placed on the April 5, 2022 Annual Town Election ballot as Question 3 and 
passed by a vote of 2166 in favor out of 3158 ballots cast. The revised section of the Charter shall read as follows: 
 
Section 2-4 Election.  
The voters in every precinct shall, at the first annual town election held following any precinct revision 
that affects them, elect by ballot the number of voters of the precinct prescribed in this part to be town 
meeting members. The first third in order of votes received shall serve for three years; the second third 
of such order shall serve for two years and the remaining third in such order shall serve for one year from 
the date of the annual town election. In case of a tie vote affecting the division into thirds, the members 
elected from the precinct shall determine the same by ballot. Thereafter, except as otherwise provided 
therein, at each annual election the voters of each precinct shall, in like manner, elect for three-year terms 
one-third of the number of town meeting members to which each precinct is entitled and shall fill for the 
unexpired terms any such vacancies then existing.
In the event of a tie vote for the office of town meeting member the town clerk shall, within seven days 
following the election, notify elected town meeting members within that precinct of the vacancy Under the 
supervision of the town clerk, any such tie shall be broken by ballots cast by the elected town meeting 
members participating. 

 
 
 

 
Patricia E. Dzuris, CMC, CMMC 
Town Clerk 


